Hvorfor kan BEOF ikke udbetale sit overskud til bornholmerne?
BEOF har pga. den lovgivning, selskabet er underlagt, ikke mulighed for at udbetale overskud direkte til bornholmerne eller Bornholms Regionskommune.
Hvis vores ejere, som er regionskommunen, ønsker at få udbetalt vores overskud, altså udbytte, så vil det årlige bloktilskud som kommunen får fra staten blive modregnet med 60%. Vi kan heller ikke føre overskuddet ind i vores vand, varme og spildevandsforretninger, da lovgivningen dikterer, at den type selskaber skal hvile-i-sig-selv. Det vil sige, at de selv skal kunne løbe rundt og udgifter og indtægter skal balancere.
Har BEOF et stort overskud fordi BEOF tjener mange penge på at sælge strøm til bornholmerne?
Selvom vi også tjener penge på den strøm, vi sælger til bornholmerne, så kommer den største del af vores overskud fra afkast på vores værdipapirer og obligationer. En anden stor del af overskuddet kommer fra salget af såkaldte system- og balanceydelser.
Det er ydelser, som det statslige selskab, Energinet, opkøber for at sikre, at der hele tiden er en balance mellem den mængde strøm, vi har brug for i Danmark og den mængde, der bliver produceret.
Vi tjener ganske få ører pr. kilowatt-time, når vi sælger strøm til bornholmerne. Det er den del af el-prisen, der kaldes spotpristillæg. På vores variable elaftaler, svarer spotpristillægget til ca. 2 % af den samlede pris for en kilowatt-time.
Ifølge Green Power Denmark, så har elprisen i 2024 været den laveste i fire år. I gennemsnit har strøm kun kostet 53 øre pr. kWh, og vi har haft rekordmange timer med negative priser – altså strøm, der nærmest var gratis.
Kan BEOF selv bestemme hvad prisen på strøm skal være?
Vi sælger vores strøm på den nordiske elbørs, og derfor er det markedsvilkår og dermed markedsprisen, der bestemmer hvad strøm-prisen er på Bornholm. Når der er lidt strøm til rådighed på markedet, så bliver strømmen dyr. Og når der er meget strøm på markedet, så bliver den billig. Vi opkøber strømmen på elbørsen til markedspris og sælger den videre til bornholmerne.
Hvorfor er strømmen dyr på Bornholm?
Vi har en af landets højeste samlede strømpriser fordi nettarifften på Bornholm er blandt de højeste i landet. Trefor ejer og driver det bornholmske elnet, og det er dem der opkræver nettariffen. Trefor sørger for at strøm kan transporteres rundt på Bornholm via det bornholmske elnet. Elnetselskaber må ikke opkræve mere end hvad det koster at drive elnettet.
Vi solgte det bornholmske elnet til Trefor i 2021, inklusiv en ret til at opkræve et beløb på 110 millioner kroner i en periode frem til 2027, fordi bornholmerne havde betalt for lidt for at få transporteret deres strøm gennem en årrække. Det beløb havde vi i BEOF også selv været nødt til at opkræve, hvis vi havde beholdt elnettet - fordi et elnetselskab hverken må opkræve for lidt eller for meget, for at transportere strøm.
Hvad skal vi bruge et overskud til?
Vi vil gerne tjene penge og levere et overskud for at kunne gøre en positiv forskel på Bornholm. Med overskuddet kan vi lave investeringer som kan være med til at sikre en grøn og sikker forsyning på Bornholm samt holde vores priser nede.
I 2024 var det desuden muligt for BEOF at overføre 18 millioner kroner fra vores kommercielle indtægter på f.eks. balance-, systemydelser og kapitalforvaltning til fjernvarme, varme og spildevand. Det er penge der er med til at holde priserne i ro, på trods af at selskabets udgifter stiger.
Læs vores pressemeddelelse: Vi er lykkedes med at holde priserne nede på alle vores forsyninger