Bornholm blandt de grønneste øer i EU

For andet år i træk var Bornholm nomineret til EU Sustainable Energy Awards. Priserne blev uddelt i går aftes i Bruxelles, men til forskel fra sidste år, hvor vi vandt, gik den fornemme pris til en anden ’Energy Island’.

- Det er fantastisk godt gået af Bornholm at være nomineret for anden gang og fortsat være blandt de allerbedste inden for grøn omstilling i Europa. Det understreger, at vi er i front, og at vi er med til at vise vejen for andre, siger Lea Wermelin, folketingsmedlem for Socialdemokraterne.

Bright Green Island som omdrejningspunkt

Bornholm var i finalen i kategorien ’Energy Islands’, fordi øen er hjemsted for et af de mest interessante energisystemer i Europa.

- Vores fornemme placering er en inspiration for andre, men det er også med til at sende et tydeligt signal til os alle hér på Bornholm om, at det giver mening, at holde fast i vores strategi omkring Bright Green Island. Den er en forudsætning for at skabe den vækst og udvikling, der er så afgørende for en ø som Bornholm, udtaler Lea Wermelin.

Sidste var det EcoGrid-projektet, der vandt en af priserne i EU Sustainable Energy Awards for det bedste forbrugerinvolverende projekt i Europa. Formelt er det Bornholms Energi & Forsyning, der er nomineret, men her ser man prisen som noget, der tilkommer Bornholm som helhed.

 

Prisoverrækkelse i Bruxelles

Vinderen af prisen blev afsløret i går, den 20. juni, ved et arrangement i EU Kommissionens bygning Bruxelles, hvor Lea Wermelin og Klaus Vesløv fra Bornholms Energi & Forsyning deltog.

- Udover, at vi er meget tilfredse med vores placering, så har vi som ø også fået en del opmærksomhed ud af at være nomineret. Inden finalen har vi fx haft besøg af et filmhold, der udarbejdet en video om øen, og det vi i fællesskab har skabt, siger Klaus Vesløv.

Som en del af prisuddelingen var det i år også muligt at vinde en Citizen’s Award.

- Det er publikumsprisen, hvor alle har haft lejlighed til at stemme online, men vi måtte se os slået af et andet projekt. I vores tilfælde havde vi opfordret bornholmerne til at stemme - det er der mange, der har gjort, og det skal der lyde en stor tak for, siger Klaus Vesløv.   

 

Fakta:

  • EUSEW er en forkortelse for European Sustainable Energy Week; et initiativ, som EU-kommissionen startede i 2006 for at skabe rammerne for energibesparelser og en bevægelse mod et grønt bæredygtigt energisystem i fremtiden.
  • For mere information: http://www.eusew.eu/finalists-revealed-2017-eu-sustainable-energy-awards
22-06-2017