Bornholmske tage skal være med til at teste en ny form for solceller

Bornholm skal endnu en gang være test ø- denne gang for en ny type solceller, der kan lave energi, varme og køling. Forsøgsprojektet er et samarbejde mellem Bornholms Energi & Forsyning og ingeniørfirmaet RACELL, Danfoss, DTU samt COWI.

De nye solceller, der hedder ”iTM Energy Roof ”, kan gøre boliger selvforsynende både med strøm, varme og køling og samtidig fuldt ud erstatte det eksisterende tag. Desuden kan taget gøre oliefyr, gasfyr eller aircondition-anlæg overflødige.

Taget ”iTM Energy Roof ” udgør selve tagbeklædningen. Det har indbyggede solceller og solfanger, der er ”skjult” bag en ensartet overflade, som man selv kan vælge. Forsøget starter på huse i Arnager, men ved første forsøg er det ikke sikkert, at hele taget bliver erstattet endnu. Solcellerne skal testes ovenpå de nuværende tage, for at se om teknologien kan virke for en familie.

Bornholms store fokus på den grønne omstilling er en af årsagerne til, at firmaet RACELL, der står bag solcellerne, gerne vil samarbejde med Bornholms Energi & Forsyning.

- Bornholm er meget bevidst omkring, hvordan man bedst muligt laver energi til borgerne, virksomhederne og de offentlige bygninger, siger Yakov Safir, der er direktør ved RACELL.

 

17-10-2017