Termodrone på arbejde | Bornholms Energi og Forsyning

Termodrone på arbejde

Hvis du undrer dig over små grønne lysglimt på nattehimlen den næste måneds tid, så er der ikke tale om UFO’er, nordlys eller små selvlysende insekter. Det er bare Bornholms Energi & Forsyning, der er gået i gang med termografering af fjernvarmenettet på øen.

Hvorfor?

Vi har mange kilometer fjernvarmerør at holde øje med, så hvis der går hul på et rør i dag, kan det tage tid at lokalisere stedet præcist, og vi risikerer nogle gange at skulle grave op i et større område end nødvendigt. Det er både tidskrævende og dyrt.

 

Hvordan?

Fra luften kan dronen med en termisk sensor måle varmeudstråling og skabe et billede af det. Det er ikke almindelige billeder der tages, men derimod en grafisk mosaik, hvor man kan identificere unormalt høje temperaturer og dermed sandsynligheden for et varme- og vandtab.

Ved at termografere fra en drone er det vores klare håb, at vi hurtigt kan få et mere præcist overblik over hvor der eventuelt er utætheder og derved hurtigt at kunne gøre noget ved det til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne.

Udstyret vi anvender, måler kun temperaturforskelle som vises i farver. Udstyret kan med andre ord ikke ”se” igennem vinduer. 

 

Hvor?

Dronen vil termografere i Nexø og Klemensker samt strækningen fra Hasle til Allinge. 

 

Hvornår?

Vejrforholdene har stor indflydelse på, om det er muligt både at kunne flyve og samtidig få termobilleder, der kan bruges. Derfor holder droneoperatørerne nøje øje med den lokale vejrudsigt, og beslutter ud fra den, om der kan flyves. Dermed kan det være svært at angive et specifikt tidspunkt for flyvningerne.

Vi forventer at termografere områderne i perioden fra den 23. marts- 6. april. Overflyvningen sker med drone på mørke tider af døgnet (kl. 23-06). 

 

Spørgsmål?

Spørgsmål bedes rettet til Dennis Maribo Jensen på tlf. 20142687 eller mail dmj@beof.dk.

 

Billede fra Drone Systems

24-03-2020