Bornholm som test-ø

Bornholms Energi & Forsyning er samarbejdspartner i en lang række forsknings- og udviklingsprojekter. Resultaterne fra disse projekter nyder stor opmærksomhed fra hele verden.

Globalt set forbruger vi mere og mere energi. Samtidig skal vi af miljøhensyn omstille energiproduktionen til fossilfri energi. Og her er Smart-grid-teknologien måske én af løsningerne.

Bornholm er et oplagt valg som test-ø fordi:

Tæt på 100 % af den el, som produceres på Bornholm, og 60 % af den el der bliver brugt, kommer fra lokal vind, sol og biomasse. Og der er mere på vej.

Tæt på 100 % af den fjernvarme som produceres på Bornholm kommer fra biomasse, og ca. 75% af biomassen produceres på Bornholm..

Den store andel af vedvarende energi i el-nettet gør Bornholm til unik test-facilitet for fremtidens intelligente el-net, SmartGrid.

På Bornholm kan vi på grund af beliggenheden isolere el-forsyningen fra andre el-net, hvilket giver et mere præcist datagrundlag.

Bornholm udgør desuden ca. 1 % af Danmark og 0,2 ‰ af Europa, hvilket gør det let at sammenligne data.

Derudover er Bornholm et komplet ”mini-samfund” med hospital, skoler, huse, arbejdspladser, familier, etc. Derfor er det attraktivt at lave fuldskala-forsøg på øen.

Der er bred politisk opbakning til at Bornholm skal være med helt fremme og være prototypen på fremtidens energisystem.

Læs mere om vore aktuelle projekter i menuen til venstre.