Hvorfor bruger BEOF biomasse? 

Biomasse er en grøn trædesten på vej mod fremtidens forsyning fra fortidens fossile brændsler og kul. Derfor arbejder vi med en forventning om, at biomasse med tiden vil blive afløst af nye teknologier med et endnu lavere CO2-aftryk.

 

Men når vi i dag skal sikre bornholmerne føj forsyningssikkerhed, kan vi desværre ikke undvære biomassen. Det gælder både i BEOF, men også i resten af Danmark. Vi er efterhånden nået til at udfase fossile brændsler som kul og olie. Vi udfasede kul i 2016 og bruger det nu kun i særlige situationer, når for eksempel el-kablet til Sverige er ude af drift og vi varetager øens energiproduktion. 

 

Hvad bruger vi biomasse til i BEOF? 

Det gør vi blandt andet når vi producerer varme.  

 

Når vi taler biomasse, taler vi om træflis, halm og træpiller. Sidstnævnte kun som et supplement, svarende til 0,5% af den samlede biomasse.  

 

Al den træflis og halm vi bruger til varmeproduktion ude på øen, på vores decentrale varmeværker, kommer fra lokale leverandører – altså fra bornholmske skove og marker.   

 

I Bornholms El-Produktion (Centralværket i Rønne) bruger også vi træflis til varmeproduktionen til Rønne og til elproduktion. Vi bruger både lokal træflis og importeret træflis fra Sverige og Letland.   

 

I 2023 kom 67% af den mængde træflis vi brugte fra Bornholm. 20,8% kom fra Sverige og 12,1% kom fra Letland. 

 

Find rapporterne her 

 

Fælles for den mængde flis vi bruger er, at den er certificeret som bæredygtig biomasse. Den følger dermed reglerne i Håndbog om opfyldelse af bæredygtighedskrav. Det betyder, at der er en række krav, som leverandørerne skal leve op til – så vi er sikre på, at træflisen kommer fra en bæredygtig skovdrift.     

 

Det betyder også, at der ikke bliver fældet træer med det primære formål at brænde dem af. 

 

Hvad gør vi for at begrænse mængderne af træflis og halm? 

Her og nu gør vi forskellige ting for at begrænse mængderne af træflis og halm.  

 

  • Ved at holde vores værker ved lige og sørge for at optimere driften af dem, kan vi sikre en bedre afkøling, lavere temperaturer og mindre varmetab. På den måde kan vi holde forbruget af biomasse så lavt, som muligt.  
  • Derudover har vi sammen med Danmarks Naturfredningsforening, Bornholms Museum, Skovdyrkerne, Statsskovene og entreprenører på Bornholm dannet Biomasse forum Bornholm. Hvor vi på tværs af øen og brancher udvikler løsninger og sætter initiativer i gang, så den biomasse, vi bruger, produceres og fældes så ansvarligt som muligt. 
  • Vi tester også ny teknologi sammen med bornholmerne. Blandt andet i Listed, Svaneke og Aarsdale i projektet Fleksibel Fjernvarme, hvis foreløbige projekter viser, at det reducerer forbruget af biomasse og dermed CO2-udledningen.

    Se mere her 
  • Et andet eksempel er projektet Re Empowered, hvor store elkedler ved Østerlars Varmeværk kan opsamle ”overskudsenergi” fra for eksempel solceller, som ellers ville gå tabt.

    Se mere her 

 

 

Hvornår vil BEOF stoppe med at bruge biomasse? 

Fremover skal vi bruge mindre biomasse til produktion af el og varme ved blandt andet at producere mere energi fra for eksempel vind og sol.  

 

På den længere bane skal vi i BEOF i 2025-2026 lave en konkret plan for hvordan, vi kan reducere vores brug af biomasse. Det følger af kommunens ejerstrategi og mål om at være CO2-neutral i 2040. 

 

Vi vil i BEOF meget gerne arbejde på og bidrage til at udvikle løsninger, som på sigt kan nedbringe brugen af biomasse – til gavn for vores natur og klima.