Klima- og Energiscenen kommer i år til at se lidt anderledes ud end den plejer.

For i år vil man kunne slænge sig i 16 stole bygget i de såkaldte OSB-spånplader, der består af blandt andet genanvendt træ og træspåner, der er et affaldsprodukt fra træindustrien.

Det er fire tømmerlærlinge, fra fire bornholmske virksomheder, der har bygget dem og nu er stolene landet på Folkemødepladsen på Klima- og Energiscenen, der er omdrejningspunkt for mere end 60 debatter, der sætter klimaudfordringer og løsninger på dagsordenen.

 

 

Det er Bornholms Energi & Forsyning, der donerer stolene til Klima- og Energiscenen og som har rakt ud til Claus Stamer, bygmester i HJB Byggeforretning. Han har stået for projektet, har lavet tegninger af stolene og har koordineret indsatsen med de unge lærlinge.

 

- Vi er utrolig glade for indsatsen og for det flotte resultat. Det kan lærlingene og vi virkelig være stolte af her på Klima- og Energiscenen, siger Katja Hemming Hansen, kommunikationsansvarlig i BEOF.

Også hos bygmesteren i HJB Byggeforretning er der glæde og stolthed at spore.

- De her fire lærlinge har bare knoklet på, på egen hånd, og de har faktisk lavet flere stole end der blev bestilt, og de har derudover også gjort det hurtigere, end jeg egentlig havde planlagt, så som bygmester kan jeg jo kun være pavestolt. Det tegner godt for fremtidens unge mennesker, siger Claus Stamer.

 

Alle lærlinge er tilknyttet en mester på Bornholm og har deres skoleforløb på Campus Bornholm, hvor stolene også er blevet produceret.

 

 

- Det har været sjovt at lave noget, der skal bruges i virkeligheden. Det har også været sjovt at stå for det selv i stedet for at have en svend med, siger Nikolas Kjøller, lærling hos HJB Byggeforretning.

Og uddannelseschefen på erhvervsuddannelserne på Campus Bornholm, Claus Jørgensen, er også begejstret.

- De her stole kan jo måske også være med til at trække nogle af vores lærlinge hen til området på Klima- og Energiscenen og de debatter, der foregår der, og på den måde får de også en samfundsmæssig dannelse. Og så er det jo bare spændende at møblerne skal bruges på et event, der får opmærksomhed i hele landet og også ude i verden. Det er bare sjovt, siger han.

 

Klima- og energiscenen drives af 14 private og offentlige aktører, hvor BEOF er en af dem. Og stolene er med til at sætte fokus på flere ting, mener Marie Wibe, der er bæredygtighedsansvarlig i BEOF.

- Det her projekt sætter fokus på flere ting. Det sætter for det første fokus på Bornholms dygtige lærlinge i en tid hvor der er utrolig meget brug for dem, og i og med stolene delvist er lavet af genanvendt træ, så er det også med til at sætte fokus på hvor vigtigt det er, at vi bruger materialer, der allerede er blevet produceret igen og igen. Og sidst men ikke mindst, så er stolene med til at skabe rammerne for nogle spændende debatter på Klima- og Energiscenen.