Spring navigation over

Lokalt fjernvarmeprojekt vinder innovationspris

Projektet Fleksibel Fjernvarme Bornholm vandt i dag Energy Cluster Denmarks innovationspris 2023.

 

 

 - Innovationsprisen er et dejligt skulderklap. Vi er stolte og glade. Endnu en gang viser det sig, at ideen om at udnytte Bornholms muligheder som test-ø for energiteknologi er rigtig. Prisen fortæller os, at vi er forrest i feltet, når det gælder udvikling af fremtidens forsyning, vurderer Claus M. Andersen, direktør i Bornholms Energi & Forsyning og fortsætter:

 

- Innovationsprisen er også et kadeau til vores samarbejdspartnere, men særligt til borgerne i Listed, Svaneke og Aarsdale, som lægger tillid, hus og radiatorer til projektet.

Prisen uddeles af Energy Cluster Denmark, der arbejder for at Danmark skal være en førende inden for udvikling og demonstration af innovative grønne energiløsninger. Glenda Napier, direktør i Energy Cluster Denmark motiverede pristildelingen således:

 

Årets Innovationsprojekt 2023 gør en forskel. Både for borgerne i Listed, der får en lavere varmeregning og en grønnere profil – og for de medvirkende virksomheder. Det betaler sig at samarbejde om innovation. Tillykke med prisen– og til alle os andre, som samarbejdet også vil gavne på sigt.

 

Fleksibel Fjernvarme Bornholm, der begyndte i Listed, men senere er vokset til også at omfatte Svaneke- og Aarsdale-borgere - tester og udvikler en databaseret, intelligent styringsmodel, der øger effektiviteten i hele fjernvarmens værdikæde: Forbrug, distribution og produktion.  

 

De foreløbige resultater tyder på, at forbrugerne kan spare op mod 10 procent på deres varmeregning afhængig af forbrugsmønster, hus- og varmesystem. Samtidig bliver hele fjernvarmesystemet mere robust og der spares på CO2-kontoen: Der skal bruges mindre halm. Kedler og rør vil holde længere. Pumperne skal arbejde mindre. 

 

Bag projektet står Bornholms Energi & Forsyning i samarbejde med teknologivirksomhederne Neogrid Technologies, Utiligize og DTU Elektro.

 

Bornholms Energi & Forsyning har gennem sidste 15 år brugt Bornholm som test-ø – og driver og deltager fortsat i en række udviklingsprojekter: lagring af sol og vind, balancering af elnettet, lagring af strøm i elbiler, batterier, spildevandspumper, lygtepæle som elladestandere, decentral biogas med flere. Alle projekterne har potentiale til at give svar eller udvikle løsninger til de meget store udfordringer, der ligger og lurer i fremtidens forsyning

 

 

Yderligere information

Kommunikationschef Klaus Vesløv / 20 20 15 12

Direktør Claus M. Andersen / 27 23 15 33

 

Yderligere information om projektet

https://www.beof.dk/fleksibelfjernvarme