Spring navigation over

Afkølingsafregning

 

Afkølingsafregning er en årlig opgørelse af, hvor god du er til at udnytte fjernvarmen i din bolig. Jo bedre du og din bolig er til at afkøle dit fjernvarmevand, og dermed udnytte varmen der er i vandet, des bedre er du til afkøling.

 

Er du dygtig til at afkøle fjernvarmevandet, kan du se frem til en afkølingsbonus og omvendt, sender du for varmt fjernevarmevand retur til værket, risikerer du at betale en afgift.

 

Afkølingsafregning sikrer, at din fjernvarme kan blive udnyttet så effektivt, og er så bæredygtig, som muligt. Ved at have større fokus på afkølingen af dit fjernvarmevand kan vi sammen nedbringe energiforbruget og gavne miljøet, og jo lavere pris skal du betale.

 

Hvad er afkølingsafregning?

 

Afkølingsafregning er en måling af, hvor effektivt du udnytter fjernvarmen i din bolig. Den beregner forskellen mellem fremløbstemperaturen, altså fjernvarmevandets temperatur, når den kommer ind din bolig, samt returtemperaturen, som er temperaturen på fjernvarmevandet, når det forlader din bolig.

 

Jo bedre afkøling, jo mere effektiv er din varmeudnyttelse. Du kan enten opnå en afkølingsbonus, betale en afkølingsafgift, eller befinde dig i en neutral zone, hvor du hverken betaler ekstra eller modtager penge retur. Dette afhænger af, hvor god du og din bolig er til at afkøle, altså udnytte energien i varmen fra dit fjernvarmevand, før vandet bliver sendt tilbage til varmeværket.

 

Målet er at reducere varmeproduktionen og belaste miljøet mindre.

Hvor kan jeg følge min afkøling?

Vi starter med at måle 1. januar 2025, og du modtager den første opgørelse i januar 2026. I mellemtiden kan du følge med på minForsyning, som du kan tilgå via vores hjemmeside

Afkølingsafregningen beregnes ved at måle temperaturen på det vand, der returneres fra din bolig i regningsperioden, og sammenligner det med den forventede returtemperatur. Denne forventede temperatur afhænger både af fjernvarmevandets temperatur, når det sendes fra varmeværket, og af din boligs placering i fjernvarmenettet.

 

Returvandets forventede temperatur beregnes ud fra fremløbstemperaturen – altså det vand, der kommer ind i dit hus fra fjernvarmeværket. Fordi fremløbstemperaturen varierer afhængigt af, hvor i fjernvarmenettet din bolig er placeret, vil den forventede returtemperatur også være forskellig. Dette sikrer, at afregningen er retfærdig for alle, uanset hvor de bor.

 

Når vi beregner afkølingen, ser vi på den vægtede gennemsnitstemperatur for returvandet for at afgøre, om du skal modtage en bonus, betale en afgift, eller om der ikke sker nogen ændring og du befinder dig i den neutrale zone.

 

 

Du opnår en bonus ..

 

Hvis returvandet er koldere end forventet. Du modtager du en bonus svarende til 1% pr. grad under forventningen.

 

 

 

Du får en afgift ..

 

Hvis returvandet er varmere end forventet. Du betaler du en afgift svarende til 1% pr. grad over forventningen.

 

 

 

Vil du se din afkøling? 

Har du lyst til selv at lave beregningen på afkølingen af din bolig? 

Du kan finde tallene på din varmeregning eller aflæse måleren i din bolig. Du finder en guide til aflæsning af din måler her. Du finder også tallene på minForsyning, under afkøling. 


Udregningen ser således ud: 

((Temperatur på returvand i °C - Krav til temperatur på returvand i °C)/100) * Gældende MWh pris * Forbrug i MWh.

Priseksempler på afkølingsafregning

Her kan du se beregningen på tre forskellige kunders afkølingsafregning.

 

Beregningerne tager udgangspunkt i samme fremløbstemperatur og et årligt forbrug på 18,1 MWh.

 

En fremløbstemperatur på 72 grader resulterer i en forventet temperatur på returvarmen på 32,6 C. Temperaturkravet ligger på 39,6 grader i 2025.

 

Det er Aase, Børge og Carstens returtemperatur set i forhold til den forventede returtemperatur og temperaturkravet, som afgør om de hver især skal modtage en bonus, en afgift eller ingen af delene, og dermed befinder sig i neutral zone.

 

Prisen på taksten (700 kr.) svinger, men du kan altid finde den gældende MWh pris her.

 

Når du tænder for varmen i din bolig, bliver du forsynet med fjernvarme via et rørsystem fra varmeværket. Det opvarmede vand bruges, når du åbner den varme hane, tænder gulvvarmen eller radiatorerne. Herefter bliver det afkølede vand sendt tilbage til os.

 

 

Jo koldere returvandet er, desto mere effektivt har dit fjernvarmesystem udnyttet varmen, og mindre energi går til spilde. Hvis returvandet er godt afkølet, får du en bonus. Hvis vandet er for varmt, betaler du en afgift. Hvis temperaturen ligger inden for normalområdet, betaler du hverken afgift eller modtager bonus.

 

 

Hvis fjernvarmevandet er for varmt, kan det betyde, at vandet løber for hurtigt gennem rør og radiatorer, uden at afgive tilstrækkelig energi. Dette kræver, at vi sender mere varmt vand ud i fjernvarmenettet eller øger vandtemperaturen, hvilket øger både energiforbrug og dine varmeudgifter.

 

 

 

Selvom det kan virke ulogisk, er koldt returvand et tegn på, at dit varmesystem udnytter energien optimalt. Jo bedre varmen udnyttes, jo mindre varme skal fjernvarmeværket producere – hvilket resulterer i en større samlet energibesparelse.

 

Når et varmesystem ikke fungerer optimalt, kan værket blive nødt til at øge fremløbstemperaturen for at sikre tilstrækkelig varme. Det øger energiforbruget og spildet. Derudover bruger fjernvarmepumperne mindre energi, når der sendes mindre varmt vand igennem systemet.

 

Selvom det kan lyde logisk at genbruge den resterende varme i returvandet, fungerer fjernvarmeanlæg ikke på den måde. Returvandet skal i stedet bruges til at køle røggassen ned, hvilket gør kedlerne så energieffektive som muligt.

 

Fjernvarmeværkets kedler fungerer bedst inden for bestemte temperaturspænd. Hvis returvandet er for varmt, skal der bruges mere brændstof for at producere den samme mængde varme. Det mindsker kedlernes effektivitet og øger både omkostningerne og miljøbelastningen.

 

Når du sender koldt vand retur, bidrager du til et mere bæredygtigt energiforbrug og øger din mulighed for at modtage en bonus.

 

Hvis du ikke selv er i stand til at opnå en tilstrækkelig lav temperatur på dit returvand, kan det være nødvendigt at kontakte din lokale VVS’er. Årsagerne er mange og individuelt fra husstand til husstand.

 

 

Hvis du lige er flyttet ind, skal du ikke betale afkølingsafgift for den nuværende afregningsperiode. Du vil først blive afregnet for afkøling fra den næste afregningsperiode.

 

6 tips til bedre afkøling

1. Hold øje med din returtemperatur via minForsyning. Det betaler sig at være opmærksom, og at du sætter dig ind i din nuværende afkøling. Vær nysgerrig på dine egne data og kontroller hvordan du anvender varmen i dit hjem. 

2. Skru lige højt op for radiatorer. Det giver bedre afkøling at indstille radiatorer i samme rum og i sammenhængende rum med åben dør imellem på samme temperatur, end hvis der er skruet helt op for en enkelt radiator.

3. Stil termostater på trin 1 i rum, du ikke bruger, for at undgå skader på huset og luk døren. Undgå samtidig at bruge radiatorerne som tørrestativ, da det hæmmer termostatens funktion.

4. Mærk på radiatoren. Varmen udnyttes bedst, når radiatoren er lunken eller kold forneden og varm foroven. Hvis den er varm i bunden, kan det være tegn på, at radiatoren er for lille til rummet. Kontakt din VVS-installatør for hjælp.

5. Hold styr på temperaturen. Lad ikke temperaturen i stuen blive over 21 grader. Hver gang du hæver temperaturen med 1 grad, stiger forbruget typisk med 5 – 6 %. Hvis stuen er for kold, selvom termostaten står på trin 4 eller højere, bør du kontrollere, om fremløbstemperaturen ved varmeveksleren er høj nok.

6. Hold temperaturen på det varme brugsvand mellem 50-55 grader – det er tilstrækkeligt..

Indfasning af afkølingsafregning

Afkølingsafregningen indfases over en periode på tre år. I første omgang skal kun de, der afkøler meget dårligt og derfor belaster fjernvarmesystemet mest, betale en afgift. I det efterfølgende år rykkes grænsen for, hvornår der skal betales en afgift, indtil vi i løbet af tre år har indført den endelige afkølingsafregningsmodel. Målet er, at vi over tid får størstedelen af vores fjernvarmekunder til at bidrage til en bæredygtig drift og en lavere pris for fjernvarmekunden.

Du er altid velkommen til at kontakte os 

 

Bornholms Energi & Forsyning er specialister på området og har gennem de seneste to år hjulpet mange bornholmere til en bedre afkøling.

 

Har du brug for hjælp, kan du få fat i os pr. telefon, via e-mail og på vores fysiske kontor i Rønne. Om tirsdagen er der åbent i vores kontor i Nexø, Sønder Hammer 2C,  fra kl. 09 - 15. Du finder al information på vores kundeservice her.